2014. szeptember 3., szerda

Lukumádesz, (görög fánkocska)


Lukumádesz


Hozzávalók a fánk tésztájához:

  • 40 dkg (finom)liszt
  • 1 csomag (7 g) száraz élesztő
  • egy csipetnyi só
  • 2 dkg kristálycukor
  • 3,7 dl langyos víz
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez (min. 1 liter)


Hozzávalók a sziruphoz, amivel a Lukumádeszt meglocsoljuk a végén:


  • 3,7 dl víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • fél kávéskanál fahéj
  • 1 friss citrom leve

      Elkészítése:
    A lisztet, a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük.
    Hozzáadjuk a vizet, amitől lágy tészta állagú lesz.
    A kész tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát, hogy az élesztő dolgozhasson.
    Kényelmes egy óránk van a szirup elkészítésére: rakjuk tűzhelyre a vizet egy forralóban.
    Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
    Kb. 10 perc elteltével, mikor a víz már forr, adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Kis kevergetés után kész.
    Neki kezdhetünk a sütésnek. Fontos, hogy a tésztát forró olajba szaggassuk, különben magába szívja az olajat!
    Két kanál segítségével kb. diónyi méretű fánkocskákat szaggatunk az olajba, amiket folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütünk.
    Szűrőkanállal szalvétával, vagy papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük a fánkocskákat.
    Másik tálba dekoratívan elhelyezem a fánkocskákat és bőséges szirupot öntök rájuk.

    Nincsenek megjegyzések: