2014. szeptember 2., kedd

Görögország és egy kis gasztronómiai történet



Íz utazásom első állomása Görögország.
Nem csak azért,mert nagyon egészségesen étkeznek,hanem mert volt szerencsém testközelből megízlelni ételeiket.Sajnos még nem jártam görögországban (remélem egyszer majd eljutok oda),de vannak görög barátaim,akiket még akkor ismertem meg,mikor Balatonalmádiban éltem és dolgoztam.
Volt egy Görög család ( Dimitrisz) által üzemeltetett Pireus nevű étterem,mellette a Plio (hajó) bár,na én az utóbbi helyen dolgoztam.Sajnos,már átalakították és megszűnt létezni,mint görög étterem,de attól még szép emlékek fűznek oda!A tulajdonos és a legjobb szakácsné,mindenki Zsuzsanénije.Sokat tanultam tőle,nem csak a görög konyháról,hanem  úgy általában mindenről,ami a főzéssel kapcsolatos!
Innen indult hát az én szeretetem a görög konyha iránt!  

Íme egy kép a régi Pireusról



A görög konyhán is érződik a török hatás, nemcsak a szomszédság, de a hosszú megszállás miatt is. A nagyvárosokban, a tengerparton az olasz konyha hatása is érzékelhető. A régi ételkultúra elsősorban a hegyekben maradt fenn, ill. az idegenforgalom miatt elevenítenek fel a régi ételeket. Ettől eltekintve a mai Görögországban nehéz megtalálni az ókori gasztronómia nyomait.























A mai görögök is sok tengeri terméket, halat, rákot, kagylót fogyasztanak. Görögországban bőven terem az olajbogyó, ennek különféle változatait előételként fogyasztják, de felhasználják ételek ízesítésére is. Az olajbogyóból kiváló minőségű olajat nyernek, főzéshez, sütéshez az olívaolajat vagy a vajat használják, de a salátáik mindig olívaolajjal készülnek. Salátaválasztékuk gazdag, bár ez a legtöbb mediterrán konyháról is elmondható.



A vágóállatok közül a marha és a juhfélék kedveltek, de fogyasztják a kecske húsát isSertéshúst - elsősorban a nagy meleg miatt - keveset fogyasztanak.
A Görögországban kiváló minőségben termő mazsolát különféle ételek ízesítésére használják. 

Az édességekhez diót, mogyorót, mandulát, citromot is használnak, kedveltek a cukormázzal bevont sütemények.
Jó minőségűek a gyümölcseik, melyeket nyersen, salátaként és a nagy melegben gyümölcsléként fogyasztanak. Boraik nehéz, édes, aromás borok.













Nincsenek megjegyzések: