2014. szeptember 2., kedd

Görög húsgombóc leves, (varelákia)



Hozzávalók: 4 főre
  • 10 dkg rizs
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
  • 1 db tojás
  • 1 fej tört hagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

A tojásos-citromos mártáshoz:
  • 2 db leve citrom
  • 2 db tojás
Elkészítés:
1. A darált húst, a nyers rizst, a hagymát és a tojást tálba tesszük, jól összegyúrjuk, sózzuk és borsozzuk.

2. A húsmasszából kis gombócokat formálunk (a tenyerünket előzőleg kenjük be olajjal). Egy fazékban vizet forralunk, beleöntjük az olívaolajat, és a húsgombócokat egyenként belecsúsztatjuk.

3. A levest kb. 30 percig gyenge tűzön főzzük, amíg a darált hús és a rizs megfő.

4. A tojásos-citromos mártást az alrecept szerint elkészítjük, és a levesbe keverjük. Sóval és borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk. Frissen sült fehér kenyér illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: